8800 Nagykanizsa
Alsó Szabadhegyi út 91

Étkezés szabályozás

ÉTKEZÉS SZABÁLYOZÁS

Étkezés szabályozás

Forrás: www.ipwso.org

Nagyon fontos, hogy az étkezés szabályozása minél előbb elkezdődjön. Sokkal könnyebb, ha a szabályokat az elejétől érvényesítjük, mint ha később vonunk meg bizonyos kiváltságokat a súlygyarapodás miatt. Azt is fontos felismerni, hogy az étel utáni kutatás egy olyan probléma, ami később kóros elhízáshoz vezethet, ezért mindent meg kell tennünk, hogy uraljuk a helyzetet mielőtt az életveszélyessé válik.

Éhezés szindróma

Ahhoz, hogy megértsük a falánkságot, próbáljunk meg úgy tekinteni a PWS-re, mint egy éhezési szindrómára és ne úgy, mint egy túlevésire. A hipotalamusz hibás működése miatt, nincs az agyban egy olyan ki/be kapcsoló, ami jelezné, hogy „eleget ettem”. Éppen ellenkezőleg: az agy azt az üzenetet küldi a gyomornak, hogy „éhezel, ételre van szükséged”, ami miatt az étel utáni vágy minden mást felülír.

Támogató környezet és megfelelő helyzetkezelés

Támogatás és jó helyzetkezelés hiányában, a csecsemőkorban alulfejlettségnek mutatkozó tünetek, később kóros elhízáshoz vezetnek. A PWS-ben szenvedők legnagyobb része túlzott mértékű evési zavarban szenved, ami abban is megnyilvánulhat, hogy a beteg ételt lop, vagy pénzt tulajdonít el, hogy ételt vehessen, másoktól vesz el ételt, a szekrényajtókon lévő lakatokat feltöri, hogy ételhez jusson és hasonlók. A betegségben szenvedők gyakran rendkívüli képességeket mutatnak az étel megtalálásában, és amikor a szülő azt hiszi, hogy biztonsággal elhagyhatja a helyiséget néhány pillanatra, arra jön vissza, hogy valamilyen étel eltűnt. Ehhez járul hozzá még az a tény, hogy amikor ételkeresésre kerül sor, a beteg képtelen különbséget tenni a helyes és a helytelen magatartás között és ezért komoly kihívásokkal kell szembenéznünk a viselkedészavarok terén.

Súlygyarapodás

Sajnos a PWS betegeknél az evés utáni, mindent felülmúló vágyakozás és az alacsony izomtónus kombinációja miatt (amennyiben növekedési hormon adagolása nem történt) nagyon könnyen súlygyarapodás fordul elő, ami miatt a sportolás nehézkessé, lassúvá és élvezhetetlenné válik. Éppen ezért a PWS esetében a súlygyarapodás kezelése kritikus.

Zárakat a szekrényekre!

A súlygyarapodás kezelésének egyik része a zárak felszerelése a kamrára, a hűtőre és az étel tárolására szolgáló szekrényekre. Ezt akkor érdemes bevezetni, amikor azt észleljük, hogy a beteg étel után kutat. Nagyon fontos a PWS beteggel éreztetni, hogy az ételhez biztonsággal hozzájut, nem kell az ételt kísértésnek éreznie.

Kalóriaszámlálás

A kalória az, amit a test hajtóanyagként és energiaforrásként használ. Az ételből származó energiát általában kalóriában számoljuk, hogy legyen egy mérésre alkalmas mennyiségmérőnk. Például, a főtt tojás 80 kalóriát tartalmaz. Habár a kalória mérésére a kilokalória (Kcal) használatos, egyre gyakrabban találkozhatunk a kiloJoules (kJ) mértékegységgel. Mi a kalória megnevezésnél maradunk.

Ételcímkék tanulmányozása

Törvényi előírás, hogy minden ételen megtalálható egy címke, amely többek között tartalmazza a 100 grammra jutó energiaszintet (vagy kalóriát). Tapasztalni fogja, hogy ezek az értékek gyakran kiloJoules-ban (kJ) vannak megadva. Ezt az értéket néggyel kell megszorozni egy általánosan elfogadott átváltás alapján. Mennyi kalóriára van szüksége egy PWS betegnek? Ez természetesen eltérő, mert a kalóriabevitel mértéke függ az életkortól és a beteg fizikai állapotától. Egy túlsúlyos felnőtt (aki nem részesül növekedési hormon terápiában), ajánlott napi kalóriabevitele 1000 kalória. Napi három étkezéssel számolva ez 300 kalória étkezésenként, ami után 100 kalória marad, például rágcsálnivalóra. Ez nem túl sok, de ha figyelembe vesszük, hogy egy PWS beteg nem képes 1000 kalóriát sportolás útján elégetni, érthető, hogy miért nagyon fontos az ételmennyiséget korlátozni.

Mozgás és kalóriák

Minden mozgáshoz, még a legenyhébb formában is, energiára van szükség, ezért a mozgás kalóriát éget. Ez a legfontosabb tény, amit a súlykezelés során figyelembe kell vennünk. A fogyás egyetlen módja, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. Például:

Mozgásra ösztönzés

Próbálja meg a mozgást minden körülmények között ösztönözni. Még az olyan rejtett mozgás is, mint a ruhák teregetése, a kirakatok nézegetése séta közben, a bolti parkolóban egy messzebbi hely megválasztása, és a bejárathoz gyaloglás, a lépcső megmászása, a bevásárlókocsi tolása a beteg számára jobb, mint a semmittevés. Sokféle mozgásforma van, amelyek az izmok erősítését célozzák meg és amennyiben gyermeke fizikoterapeutával dolgozik, alakítsanak ki együtt egy korai edzésprogramot és tegyék ezt a gyermek számára élvezhetővé.

Növekedési hormon terápia

A növekedési hormon terápia segítségével erősödhetnek az izmok, javul az energiaszint és sokkal nagyobb fizikai igénybevétel érhető el. Ez nem jelenti az étvágy csökkenését vagy az étel utáni kutatás megszűnését, hanem nagymértékben hozzájárul a jó izomtónus fejlődéséhez, ami pozitívan befolyásolja a gyermek mozgásra való képességét.

Növekedési hormon kezelés hiányában, a rendszeres edzésterv elengedhetetlen és az étkezések szabályozása nagyon fontos.       

Egy túlsúlyos személy sokkal nehezebben tud mozogni, ezért próbáljuk meg a gyermeket is bevonni a mozgástervezésbe, hogy olyan feladatokat válasszunk közösen, amit a gyerek élvezni fog.

Ide kattintva majd letöltheti a „Étkezési kisokos” kiadványt